2024. 09. 05.

Fűnyíró, aminek örülhetnek az utasok

Bár korábban már két ütemben egyszerűsített a díjszabási rendszerén a Ruhr-vidéket lefedő közlekedési szövetség, a Deutschlandticket bevezetését és sikerét követően újra megpörgették a tarifafűnyírót. Lényegesen egyszerűbb lesz a megfelelő termék megtalálása és szinte minden utasnak kedvezőbb is lesz az utazás.



Többször beszámoltunk már a Ruhr-vidék kiterjedt és szerteágazó közlekedésének változásairól, közte a terület majdnem egészét lefedő VRR díjszabásának változásairól is. Ilyen volt 2016-ban az E díjzóna megszűnése, 2018-ban a C zónák racionalizációja és a 2021. decemberi menetrendváltáshoz kapcsolódóan a tartományon belüli utazások díjszámításának virtualizálása. Viszont a legnagyobb változást a 2023. május 1-től elérhető Deutschlandticket jelentette, mely jelentősen átformálta az utazási szokásokat. Utóbbi termék sikeréhez az is hozzájárult, hogy a legtöbb bérletes utas (a VRR-nél 95%) már ilyennel utazik, mivel őket a beleegyezésükkel migrálták. Emellé járult még 520 ezer új előfizető is, ugyanakkor áprilisig egy év alatt 35%-kal kevesebb nem rendszeres utast regisztráltak az eladott jegyek alapján. Idén júniusra már túl voltak az ötmilliomodik eezy-utazáson is, ami hatalmas mértékben vetette vissza a fizikai jegyek forgalmát is.

Bár a rendszeres utasok száma szépen növekszik, ezt nem feltétlenül követi a bevételek alakulása

Emiatt augusztusban megszületett a döntés a buszok fedélzetén elérhető termékek korlátozásáról és szeptember 1-től már csak egyúti jegyet (teljes árú és gyerek) és kerékpárjegyet árulnak – készpénzzel még lehet fizetni. A lépéstől a fizikai jegyek eladásának további csökkenését és a digitális formátumú és elővételes jegyek felfutását várják. Ennek hatására a járatok pontosabbak lehetnek, illetve a járművezetők munkaterhelése is csökken.

Amíg Berlinben a készpénztől köszöntek el a buszokon, addig a Ruhr-vidéken már csak minimális szortiment áll rendelkezésre

A következő bejelentésre szeptember 2-án került sor és egyből gyökeres változásokat irányoztak elő. 2025. március 1-től a jelenlegi 650 különböző jegyfajtából 500 megszűnik és a zónarendszer is tovább egyszerűsödik. Jelenleg összesen hét díjszintet tartalmaz a díjtáblázat, ami így egy valódi tarifadzsungel. A bevételt hozó és valóban használt darabok maradnak, a többi viszont kirostálódik és a használók kereshetnek maguknak egy jobban passzoló terméket. A statisztika alapján öt jegyfajta hozza a bevételek 90%-át: Deutschlandticket, egyúti jegy, 4-es gyűjtőjegy, szemeszterjegy és az átruházható Ticket2000. Természetesen ezek mellett maradnak még kedvezményes jegyek is forgalomban, mivel egyes használói csoportok számára ezek nem a megfelelőek vagy előírások miatt kell megtartani őket.


Nehéz döntés a díjszabás felépítésének megváltoztatása, de a túlburjánzás miatt időnként érdemes felülvizsgálni azt

A szövetségi területen utazva változik a struktúra is, egyes jegyek megszűnésével a nevek is adaptálódnak

Tavasztól az alkalmi utasoknak marad négy jegyfajta:
  • a légvonalas díjszámítású eezy,
  • a teljes árú és gyerek verzióban elérhető egyúti jegy,
  • a teljes árú és gyerek verzióban elérhető 4 egyútit megtestesítő gyűjtőjegy,
  • az 1-5 fő együttes utazását lehetővé tevő 24 órás jegy.

A rendszeres utasok hat bérlet közül választhatnak:
  • teljes árú és kedvezményes Deutschlandticket
  • Ticket2000 – a bárki által megvásárolható havi jellegű verziók mellett a céges verzió is
  • SozialTicket
  • FirmenTicket – cégek számára biztosított kedvezményes havijegy
  • SchokoTicket és SemesterTicket a diákoknak
Ezekhez járulhat kerékpárbérlet, 1. osztályú felár és kiegészítő egyúti jegy is kiegészítésként.

Emellett a kiegeszítő jegyek is megmaradnak:
  • az igény alapú járatokra
  • rendezvényekhez kapcsolódó kobijegyek
  • a DB által kiadott CityTicket, Rail&Fly és hasonlók
  • jogszabály alapján járó kedvezmények

A VRR becslése szerint az utasaik 90%-a számára kedvezőbb áron tudják majd biztosítani a mobilitást, mivel a megfelelő jegy megválasztása jelentősen egyszerűbbé válik.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.