2024. 08. 30.

Egyből nulla

Nincs már egy teljes hónap sem a közlekedési szektor legnagyobb európai seregszemléjéig, ahol a Stadler Rail AG is több újdonságot mutat be. Folyamatosan érkeznek a hírek a svájci gyökerű gyártótól, mivel készülnek az InnoTransra, a legérdekesebb fejlesztésüket pedig félig-meddig már be is mutatták, bár még nem minden részletet árultak el róla.

2024. 08. 28.

Átütemezett metróvonalak

Összecsaptak a hullámok a berlini metróüzemnél és kisebb mértékben ritkítani kényszerül több vonalat a BVG. Évek óta előre látható járműves és személyzeti problémák miatt az iskolaidőszakban már nem tudják biztosítani a sűrű követést és leginkább a kisprofilú hálózat utasai érzik majd meg a változásokat, de egy nagyprofilú vonalat is érintenek a megszorítások.

2024. 08. 25.

Puszta, Púpos, Piroska – retró hétvége a Hajdúságban

Van akinek még mindig a mindennapok közlekedési eszközei, pedig a klasszik Csörgőt alaposan keresni kell és „hugyos” Bhv sincs napi forgalomban. Ezek a kocsik és mozdonyok – sok másik mellett – mégis az alapjai voltak az augusztus közepi Debrecen-környéki retró hétvégének.

2024. 08. 24.

Hétvégi gyors – 2024. augusztus 12-24.

Visszatért Bajorországba a Modus. Svájcban is megjelennek a testkamerák. Átépítések között sakkozik a szerelvényekkel az ÖBB. Arculatot cserél a finn államvasút.

2024. 08. 20.

Kalauz nélkül a MÁV-START vonatain

A minap jelent meg a vasúti menetrend 3. számú módosítása a MÁV-csoport honlapján. A – mondhatni – várva várt módváltások egyelőre nem szerepelnek benne, ám a kalauz nélkül (KN) közlekedési rend kiterjesztése több olyan vonalon is, ami finoman fogalmazva is meglepő – mégis valahol érthető a szolgáltató szemszögéből nézve.

2024. 08. 16.

Közlekedési rendszerváltást ígér a miniszter

Az augusztus közepi uborkaszezont választotta az Építési és Közlekedési Minisztérium első embere, hogy új korszak jön a magyarországi közlekedési rendszerben. A személyszállítás Lázár János szerint a jövőben alapjog lesz és ezért új törvényi szabályozás is készül majd.

2024. 08. 13.

Villany helyett hidrogén

Jó évtizednyi működés után a bécsi városvezetés úgy döntött: lecserélik a belvárosban közlekedő villanybuszokat. A 2A és a 3A járaton szolgálatot teljesítő kocsikat ugyanattól a gyártótól érkező újak váltják, de a hajtás alapjaiban változik majd meg.

2024. 08. 11.

Hétvégi gyors – 2024. augusztus 5-11.

Múzeumi metró az USÁ-ban. Hálózati átalakítás Észak-Pesten. Villamos után buszt is elkötöttek Brémában. Problémák lassítják a bécsi metróépítést. Készpénzmentesít Erfurt is.

2024. 08. 08.

Újra bezárult a kör

A világtörténelem egy kétségkívül meghatározó eseménye volt 1989-1990-ben a közép-európai rendszerváltás és a német újraegyesítés. Eme fontos események árnyékában azonban egy fontos közlekedéstörténeti folyamat is elindult: ha már Berlin újraegyesül, akkor a gyorsvasúti hálózat hiányait is illik befoltozni. Egy évtizedekig tartó és tulajdonképpen a mai napig befejezetlen folyamat története következik most.

2024. 08. 06.

Készpénzmentes buszok

A híresen készpénzfüggő Németországban meglepő lépésre szánta el magát a BVG: a jövőben a buszokon ugyanis nem lehet készpénzzel fizetni a helyszínen, a járművezetőtől váltott jegyekért.

2024. 08. 05.

Éld át a gőzmozdonyt!

Évtizedes álom valósult meg 2024. augusztus 2-án a fő profilként mindmáig gőzmozdonyokkal foglalkozó járműjavítójáról messzeföldön híres Meiningenben. A valamikori hercegségi központ szeretné, hogy a színházművészet mellett a műszaki tudományok irányában fogékonyabb közönség számára is kínálhatna egy visszatérésre sarkalló programot.

2024. 08. 04.

Hétvégi gyors – 2024. július 28-augusztus 4.

Új funkcióval frissült a legnépszerűbb magyar alternatív menetrendkereső. Támogatás esett le Gothába. Még mindig a Bombardier után takarít az Alstom. Trolis ígéretek Budapestnek. Marad a főszakács Ausztriában.

2024. 08. 02.

Buszait ünnepelte Lipcse

Kerek évfordulók helyett egyre többször láthatunk valamilyen furcsa évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényt. Ezúttal Lipcse döntött úgy, hogy a buszközlekedés 111. évfordulója alkalmából rendeznek kiállítást és szerveznek kisebb körutazásokat érdekes buszokkal.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.