2024. 06. 29.

Újra vár a balatoni nyár

A KFT együttes méltán örökbecsű slágerének sorát kölcsönvéve immáron harmadik alkalommal mutatjuk be a szezon elején a nyári balatoni forgalom újdonságait. Bár az utóbbi évek során már beállni látszik a nyári menetrend a tópartot övező vasútvonalakon, újdonságokat mégis tartogat minden esztendő, valamit mindig alakítanak a kínálaton. Színes főszezoni képeslapjaink a hajtás után következnek.

2024. 06. 23.

Hétvégi gyors – 2024. június 9-23.

Technológiával védenék az elefántokat Indiában. Tehermozdonyokat vett az olasz államvasút. Visszatérhet az ellátás a lengyel IC-re. A német válogatott mellett a DB konszern is küzd a problémáival. Elkészült a linzi S-Bahn járműfelújítása. Buszflottát cserélt a mab. Innovatív aljat kezdett gyártani a Vossloh.

2024. 06. 20.

Prágai nyár

Új időszak köszönt be a prágai közösségi közlekedésben a 2024-es nyári szünet kezdetével. Nem csak új járművek, de új megállási rend és a fedélzeti hangos utastájékoztatás is változik.




2024. 06. 12.

A mellékvonalak megmentője – vagy csak egy elavult álom?

A MÁV-START flottájának helyzete évek óta kritikus – erről már nagyon sok alkalommal szóltunk mi magunk is. A probléma gyökerei mélyre nyúlnak, és messze nem friss vagy meglepő dologról van szó, hiszen évtizedek óta nincs következetes járműstratégiája a magyar vasútnak. Némely szakértők és civil szervezetek évek óta sürgetik a használt (német) motorvonatok beszerzését, mint a mellékvonali járműprobléma megoldásának egyik lehetséges módját. De vajon tényleg a 628-asok hozhatják el a megváltást?

2024. 06. 08.

Hétvégi gyors – 2024. június 3-8.

Kicsi, de sokat tudó busszal bővít Zürich. Gyorsul az eljutás Nürnberg és Erfurt között. Megérkezett az első Škoda villamos Cottbusba.

2024. 06. 05.

A dán királyfi a megmentő?

A DSB-nél az utóbbi években feleslegessé váltak az ME sorozatú, eredetileg az 1980-as évek első felében vásárolt dízel-villamos mozdonyok, hiszen a Fehmarn-szoros alatti alagút megépültével, valamint a koppenhágai elővárosi vonalak villamosításával nem kell már nagy teljesítményű dízelgép a dánoknak. A hattengelyes monstrumok most új otthonra találhatnak és picit délebbre költöznek, cserében még egy picit több hegyet is láthatnak majd, mint eddig.

2024. 06. 04.

Búcsúzó 200-asok

Mai cikkünkben nem buszokról, hanem villamosokról lesz szó, melyeknek nem adatik meg az a szerencse, hogy Európa egyik városában szolgáltathasson velük egy újabb tulajdonos. Generációváltás miatt nagyrészt bontás vár a még nagy számban üzemelő sorozatra, mert kell a vágányméter az újabb villamosoknak.

2024. 06. 02.

Hétvégi gyors – 2024. május 26-június 2.

Adóoptimalizáltan vett holland céget az osztrák vasút. Vilniusba áramszedővel, Hamburgba anélkül mennek a buszok. Esőzés sújtja Dél-Németországot. Hosszabb lesz az 5-ös metró. Mozdonyvezetőt keres az SBB. Villamosokat kapott Lviv. Elkészült a Stadler legújabb karbantartóhelye.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.